Ден на отворените врати 2018

На 9.06.2018 година между 9.30 и 13.00 часа се състоя първият ден на отворените врати на българско училище „Буквар“ в град Франкфурт на Майн, Германия. Многобройните любопитни деца и родители разгледаха учебните стаи и се запознаха отблизо с учителите и хората, стоящи зад организацията на новата българска инициатива. Докато децата играеха и се сприятеляваха, родителите имаха възможност да научат каква е концепцията на проекта, да зададат въпросите си, касаещи организацията и да получат изчерпателна информация относно предстоящата учебна година. След края на събитието стана ясно, че училищният звънец ще звънне за първи път на 11-ти август 2018 година, за да даде начало на новия старт на вече над 50 записани „букварчета“.

Екипът на училище „Буквар“ представи проекта, съобразен с изискванията на МОН по национална програма „Роден език и култура зад граница“, по който в момента тече процедура по одобрение. Най-голям интерес предизвикаха оригиналните идеи, свързани с по-модерното и разчупено преподаване на учебния материал. Сдружение „Буквар“  е обединение на родители на деца, живеещи в чуждоезикова среда с различен произход и степен на владеене на български език. Познавайки проблемите от първо лице, хората в него осъзнават ясната нужда от създаването на стимули за децата, за да идват те с желание на уроците по български. Родителите единодушно подкрепиха тази концепция. Квалифицираният преподавателски екип, част от който работи и в немската образователна система, предложи игри на открито, самостоятелни проекти на учениците, посещения на интересни места, надпревара по четене, рисуване, пеене и др. Всичко това чрез методики, които са познати на децата от немското училище и ще ги карат да се чувстват „в свои води“. Основна идея е децата да бъдат слушани и стимулирани сами да развиват интерес към България и българското, а не просто да бъдат пасивни участници в учебния процес.

В края на деня стана ясно, че има достатъчен брой желаещи  да се запишат, освен за предвидените паралелки от подготвителна група до четвърти клас, и за пети клас.  Сдружението пое задачата, да направи възможно и това почти неочаквано разрастване.

Първа среща за вълнуващи извънкласни приключения: 18 или 25 август в истински учебен пчелин, където преподавателят г-н Георгиев ще ни разкаже как живеят пчелите, как се произвежда мед, а защо не, и за българската традиция да се посрещат гостите с хляб и мед! За финал, разбира се, ще има сладка дегустация!